Les exportacions d’Espanya a l’Àfrica suposen el 5,8% de les vendes mundials

Les exportacions d’Espanya a l’Àfrica suposen el 5,8% de les vendes mundials

Les exportacions d’Espanya a Àfrica han crescut en els darrers vint anys d’una manera molt rellevant i al tancament del 2021 representaven el 5,8 de les vendes mundials del país -18.502 milions d’euros-, mentre que el 2000 eren el 3,3 per cent.

Així ho ha destacat aquest dimecres a la inauguració del I Fòrum d’Inversió i Negocis Àfrica-Espanya, organitzat pel Govern canari i el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme a través de l’ICEX, la subdirectora general de Política Comercial amb els països mediterranis, Àfrica i Orient Mitjà de la Secretaria d’Estat de Comerç, Ana de Vicente Lancho.

Aquest volum de vendes posa Espanya «en una situació millor que les exportacions que fa a Amèrica Llatina. És cert que tenim llaços històrics amb aquest continent, però cal veure la realitat, estem tenint un acostament comercial molt destacat amb l’Àfrica que va guanyant en impuls els últims anys», com demostra el fet, ha dit, que el nombre de empreses espanyoles que exporten a aquest continent «s’hagi disparat i hagi passat de 15.000 el 2000 a 42.500 el 2021». De Vicente ha considerat que cal aprofitar aquest interès que hi ha a l’Àfrica, alhora que ha detallat que les importacions espanyoles a aquest continent també han crescut, «passant de 12.400 milions el 2000 a 27.845 el 2021, representant el 8,1 per cent de tot el que comprem a la resta del món».

Queda marge de millora

En aquest fòrum, la representant de la Secretaria d’Estat de Comerç ha estimat que, tot i que les relacions comercials bilaterals amb l’Àfrica “estan en un bon moment, queda marge per millorar-les”. Ha ressaltat que encara que les empreses espanyoles han invertit 5.359 milions a l’Àfrica, “hi ha una gran concentració al nord d’aquest continent que cal canviar”, i per això s’ha dissenyat l’estratègia Horizonte África “per concentrar els esforços en iniciatives concretes” .

«Per augmentar la internacionalització de les empreses espanyoles al continent, també de les canàries, hem fet una estratègia d’identificació de països i sectors clau per tenir més resultats i millors», ha referit. Així, s’ha conclòs que els països prioritaris per a Espanya a l’Àfrica subsahariana són Costa d’Ivori, Kenya, Rwanda, Senegal, Tanzània i Uganda, mentre que al nord són Algèria (amb qui les relacions comercials segueixen complicades), Egipte i el Marroc, per això, «sense deixar enrere cap altre país d’aquest continent», s’hi enfocaran els instruments i les estratègies d’internacionalització.

Sectors clau dactuació

També s’han escollit “sectors clau d’actuació, on hi ha interès per part dels països africans de rebre la inversió i l’exportació espanyola i, alhora, compartir coneixements”, i s’ha decidit que aquests són els relacionats amb les infraestructures energètiques, les energies renovables, l’aigua i el sanejament, el tractament de residus, l’agroindústria, el transport ferroviari i l’enginyeria i la consultoria, que, a més, són compatibles amb els objectius de l’agenda 2030, ha dit De Vicente.

A partir d’aquests països i sectors, s’ha desenvolupat un eix d’actuació fonamental, l’institucional, que ha portat el president del Govern, Pedro Sánchez, a visitar en aquesta legislatura països com Líbia, Egipte, Kenya, Sud-àfrica, Angola –on preveu viatjar el rei el febrer del 2023-, i el Senegal, alhora que ha rebut a Espanya els presidents de Nigèria i Mauritània. A més, Espanya ha reforçat la seva xarxa d’oficines economicocomercials a l’Àfrica, amb l’obertura d’una nova seu a Adis Abeba, la capital d’Etiòpia, a la qual es preveu que se’n sumi una altra al Camerun el 2023.

Línies de crèdits reemborsables

Des del punt de vista financer, el Govern impulsa la línia de crèdit reemborsable amb projectes com l’aprovats al Senegal i el previst a Egipte «que estan sent la cartera més gran d’aquest instrument». De la mateixa manera, ha prosseguit, s’estan reforçant les assistències tècniques, estudis de viabilitat que millorin el posicionament de les empreses espanyoles per aconseguir contractes a països d’aquest continent, de manera que dels onze projectes aprovats fins ara, sis han estat a l’Àfrica .

La subdirectora general de Política Comercial amb els països mediterranis, Àfrica i Orient Mitjà de la Secretaria d’Estat de Comerç, Ana de Vicente Lancho, ha considerat que «Canàries té un paper fonamental a jugar» en aquesta estratègia perquè les empreses illenques, recolzades per les institucions canàries, «mostren un gran dinamisme».

«Creiem que hi ha una gran quantitat d’oportunitats perquè hi ha una manera molt similar d’entendre els negocis, hi ha una proximitat cultural, una confiança i una manera de fer els projectes que creiem que poden donar lloc a oportunitats concretes. A més, les empreses canàries s’estan especialitzant en qüestions que tenen el màxim interès i el potencial més gran en països veïns, com l’economia verda, la blava, les infraestructura i la gestió de l’aigua, àrees en què hi ha molt coneixement i experiències per compartir i molts projectes reeixits per dur a terme», ha asseverat.

Espanya ha de tenir cura dels llaços amb Àfrica

El director d’Internacional de la Cambra de Comerç d’Espanya, Jaime Montalvo, ha recalcat que el partenariat entre Espanya i Àfrica «transcendeix del tradicional concepte de la cooperació financera i l’atenció de sectors, com el primari, per endinsar-se en una nova agenda molt més ambiciosa».

Montalvo ha advertit en aquest fòrum que el moment crític que es viu a l’escena internacional està obligant a reconfigurar les aliances i les cadenes de valor i de subministrament i «desplaçant l’eix de l’economia mundial a l’indo-pacífic», i per això ha opinat que Espanya ha de “cuidar els seus vincles atlàntics i de veïnatge, en particular amb l’Àfrica Occidental, com una obligació moral i perquè compartim nombrosos interessos, hi ha finançament i instruments de suport, a més d’oportunitats”.

A parer seu, respecte al comerç entre Espanya i l’Àfrica: «no tenim cap excusa per no continuar reforçant aquesta col·laboració» perquè «és l’única manera d’assolir el futur que mereixem».

Crèdits: EFE (Las Palmas De Gran Canaria )

No Comments

Post A Comment